2 Temmuz 2012 Pazartesi

Düşündüklerim,yaşadıklarım...

Aylar geçmiş, Moskova yeşillenmiş, uzun zaman olmuş yazmayalı. Bakalım Moskova'ya gelmeden önce düşündüklerimle yaşananlar benzeşmiş mi?

1- SOĞUK
Yazın ortasında soğuk hakkında yazmak eğlenceli olacak :) Hey siz Türkiye’dekiler, burası hala o kadar sıcak değil söyleyeyim, şu an ayaklarım üşüyor mesela.

Vize işlemleri şuydu buydu derken Şubat'ın ortasını buldu gelmem. Antalya'nın ılığından kalkıp - 15 dereceye indik. Her yer karlar altında, beyaz bir pus bürümüş tüm şehri. Bazı şehirleri görür görmez seversiniz, gece yarısı indiğim Moskova onlardan biri değildi ancak kardan mı, pustan mı bilinmez bir masalın içine girmiş gibi hissettim kendimi birden, etraf sessiz. 

Uçaktan inmemle  beraber bacaklarımda bir sızı hissettim. Kural 1: asla içine çorap giymeden sokağa çıkma! Eldivenlerimi bulup giyene kadar parmak uçlarım uyuşmuştu bile.

Sonra eve geldik, saniyede bir sıcaklık kapladı her yanımı. Çıkardım ne var ne yoksa ama dayanılacak gibi değil, biraz fazla mı sıcak ne! Sıcaktan uyuyamadım evde, ara ara pencereleri açtım. İlk bir kaç gün evin dışındaki soğuğa ve içindeki sıcağa adapte olmakla geçti. Dışarı çıkmadan önce tam teçhizat giyinmek lazım, bere, atkı, eldiven şart ancak bunları aşırı sıcak olan evde giymek eziyet.
Havanın soğukluğu popüler bir mekân yaratmış Moskova'da, ALT GEÇİTLER. Zaten Moskova'da "ÜST" ten geçmek yok, yaşam alttan akıyor. Burası başka bir dünya, yiyecek, giyecek, çiçek, tencere, tava, tornavida, iğne, iplik, kitap, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyin satıldığı dükkânlar, arkadaşlarıyla bira içip sohbet eden gençler, metroya yetişmek için koşturanlar. Dışardaki soğuğa inat bir yaşam.

Mekânlar çok kalabalık. Hele de hafta sonu akşam yemeği saati bir yere gitmeye karar vermişseniz yarım saat kapıda beklemeden yer bulmanız imkânsız gibi. Sizi içeri almaya karar verdiklerinde ilk adım üstünüzdeki kilolarca giysiden arınma. Efendim ben montumu sandalyemin kenarına iliştiririm gibi bir seçim şansınız yok, doğru vestiyere. Zinhar içeri montunuzla girmeniz yasak! Bu kurala alışmam zaman aldığı için çok kereler kapıda uyarılmışlığım olmuştur. Eğer konser, sergi gibi kalabalığın olduğu bir ortamdaysanız montunuzu vestiyere bırakmak ve vestiyerden almak için ciddi süreler beklemeniz gerekebilir.

Kısa bir değerlendirme yapacak olursak; sürekli bir giyinme-soyunma döngüsünün hayatınızı kalitesizleştirmesi dışında soğuğun hiçbir zararı yok burada. Zira – 15 diye ne trafik aksıyor, ne de anneler soğuk diye bebeklerini parkta gezdirmekten geri duruyor. Aksine insanlar parklarda kayarak, biralarını karın içine koyup sohbet ederek doyasıya tadını çıkarıyorlar soğuğun.
















2- ÇOK PAHALI BİR ŞEHİR
Evet, Moskova pahalı bir şehirmiş. Bunda elbette büyük şehir olmasının da etkisi var. Antalya’da geçinebileceğiz parayla İstanbul’da geçinemeyeceğiniz bir gerçek ve burada da aynı matematik geçerli. Ama gerek kiralama gerekse satın alma konusunda emlak fiyatları bu gerçekliğin dışında kalıyor diyebilirim yani gerçekten pahalı.

Türkiye gibi meyve sebzenin bol ve ucuz olduğu bir ülkeden gelince buradaki fiyatlar oldukça yüksek geliyor. Mesela kışın kokteyl domatesin kg fiyatının 20 $’a çıktığını gördüm! Neyse ki şu an normale döndü (6-7 $). Dün gezdiğim pazardaki Azeri kadına biberin fiyatını sordum,20 ruble deyince şaşırdım (1 $=33 ruble şu anda). Emin olmak için birkaç kez daha sorunca verdiği fiyatın 1 adet biber için geçerli olduğunu anladım.

Meyve sebze pahalı olduğundan dışarda yemek de pahalı. Çok sıradan iki kişilik yemek için 25-30 $, biraz daha lezzetli bir yemek için 50-60 $ ödemeniz gerekiyor en az.

Canlı müzik dinlemek isterseniz minimum 20 $ giriş ödemeniz gerekiyor. Bira fiyatları yerli ve yabancı olmasına göre 6-12 $ arasında değişiyor. Sinema bileti 10-12 $.

Anlattıklarımı formüle dökeceksek olursak; Moskova’da bir ürüne veya bir hizmete ödeyeceğiniz ücret Türkiye’de orta büyüklükteki bir şehirde ödeyeceğiniz TL birimin USD karşılığı olacaktır.

Ve burada Türkiye’den ucuz olan tek şey litresi 1 $ olan BENZİN!

3-GÜZEL KADINLAR
Moskova’da yaşamaya başladıktan sonra Rus ırkının güzelliğine dair görüşümün değiştiğini söylemeliyim. Rus bayanlara hayran değerli Türk erkeklerine sesleniyorum; gerçek göründüğü gibi değil!

Antalya’ya gelen güzel Rus bayanlar uzaydan mı geliyor bilemem ama Moskova’dan gelmedikleri kesin. Antalya’da gördüğümüz her 10 Rus’tan 8’ i güzel diye bir saptama yaparsak, burada ancak 2’ sinin güzel olduğunu söyleyebilirim. Bu durumda Türk bayanları endişeye meylettirecek bir durum söz konusu değil.(Önceki yazımda da belirttiğim gibi benim zaten böyle bir endişem yok.)


Gelgelelim yadsınamayacak bazı gerçekler söz konusu. Mesela buradaki kadınların selülit ya da geniş kalçalar gibi sıkıntıları yok çoğunlukla. Yeme alışkanlıkları, iklim farklılıkları göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durum. (Et buzdolabında daha uzun süre diriliğini koruyor :)

Güzellik konusundaki algının giyiniş tarzıyla da yakın ilişkisi var elbette. Burada kadınlar oldukça cüretkâr giyiniyor. Mini, şeffaf ve parlak giysilerle yüksek topuklu ayakkabılar çok yaygın. Üstelik bu yaygınlık yaş ayırımı filan tanımıyor. Geçen gün metroda gördüğüm, altmışlarına merdiven dayamış ve tepeden tırnağa şeffaf giyinmiş teyzenin görsel hafızamda yarattığı kalıcı hasardan bahsetmeden geçemeyeceğim. Belli bir yaştan sonra buzdolabı bile işe yaramıyor sanırım :)

Sonuç olarak her ırkta olduğu gibi güzeli de var çirkini de. Önemli olan hepsinin insan olması.

4-TÜRKLERİ SEVMEYEN RUSLAR
Buraya geldiğimden beri Türk olmamdan ötürü herhangi bir kötü davranışla karşılaşmadım. Büyük şehirin keşmekeşinde kimse kimseyle yakından ilgilenmiyor aslında. Sadece onlardan daha esmer ve farklı vücut yapısına sahip olmanız nedeniyle sizin yabancı olduğunuzu fark ediyorlar o kadar.

Bununla beraber Moskova’da çok fazla Türki cumhuriyetlerden gelmiş insan var ve bu insanların çoğunluğu temizlik, hizmet sektörü gibi Rusların nerdeyse hiç çalışmadığı yerlerde çalışıyorlar. Onlara karşı geliştirmiş oldukları bir tavır, uzak duruş var ve ben bu ön yargının fiziksel benzerliğimiz nedeniyle buradan gelmiş olabileceğini düşünüyorum.

Bana göre insan her yerde insan ve siz onlara nasıl yaklaşırsanız, onlarda size aynı şekilde yaklaşıyor.

2 yorum:

  1. Onca ülke gezdiğim halde Moskova'ya gitmedim. Bilgiler için teşekkürler, gitmeliyim.
    www.celebialper.com

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle gidilesi görülesi bir şehir, üstelik gitmek çok kolay :)

    YanıtlaSil