19 Temmuz 2012 Perşembe

Moskova'da mekânlar

Genel değerlendirme
Moskova’ya geldiğimden beri gittiğim yerlerin tümünde ortak bir nokta dikkatimi çekti; tarz eksikliği. Malum şehir büyük, her çeşitten mekân mevcut. Gel gör ki bu mekânların hiç birinde sahip oldukları tarza ait öğelerin tamamı mevcut değil. Bir mekânı güzel kılan bünyesindeki bütünlüktür bana göre; dekorasyonuyla, müziğiyle, menüsüyle. Burda gözlediğimse tamamen eklektik bir üslup.

Bir Meksika restoranına gidiyorsunuz diyelim (ki sayıları oldukça fazla); dekorasyon fena değil, hafiften benzetmişler. Menüye baktınız yemekler idare eder, arada birkaç alakasız yemek varsa da olsun. Sonra bir bakıyorsunuz, köşeden nargile çıkıyor! Hoppala diyorsunuz, ne alaka? Ama bitmiyor. Canlı müzik başlıyor, sahnede mor ve parlak giysiler giymiş Kuşum Aydın tadında iki adam bangır bangır Rus şarkıları söylüyor, masaları dolaşıyor. Müzik o kadar yüksek ki, konuşmayı geçtim, yemek bile yiyemiyorsunuz. Birbirinize bakıp soruyorsunuz, Meksika restoranında mıyız biz şimdi?


Suşi yemek istediniz diyelim. Mekân tamamen modern tarzda dekore edilmiş, Avrupa’daki bir bardan farksız içerisi. Suşi Uzak Doğu yemeği değil miydi? Menü geliyor, hayatımda böyle menü görmedim. Suşi var, pizza var, hatta çiğ börek ve dolma bile var! Yok yok yani. Müzik başlıyor, sahnedeki grup Blues çalıyor. Sonra bir de ne göreyim, nargile çıkmıyor mu köşeden!


Ve böylece ben Moskova’da bir mekân kurmanın formülünü çözüyorum,

1-      Menüde mutlaka suşi olmalı
2-    Nargile olmazsa olmaz
3-     Ne tarz olursa olsun müzik mutlaka çok yüksek olmalı, zinhar birbirinizi duymamalısınız

Biz de yemek yeme ve eğlenme genelde iki farklı mekânda gerçekleştirilirken (restoran & bar ) burda bu ayrımı pek göremiyoruz. Sadece canlı müzik dinlemek ve dans etmek için gidebileceğim bir bara rastlayamadım henüz.

Kulüplere giriş
Fazla gece kulübü meraklısı tipler değiliz ancak duyduğuma göre girişlerde “Yüz kontrolü” denen sistem geçerliymiş ve güvenlik tipinizi beğenirse içeri girebiliyormuşsunuz. Bize yabancıları genelde her yere aldıklarını söylemişlerdi ama tek denememiz olan, eşimin doğum gününde gittiğimiz kulüp Rus-Türk karma grubumuzu listede adımız olmadığı gerekçesiyle geri çevirdi. Uzayıp giden kuyruğu düşününce içeride gerçekten yer olmadığı için rezervasyonu olmayanları almıyor olabilecekleri gibi, tipimizi beğenmemiş de olabilirler, bilemiyorum.

Sigara içmek serbest
Kapalı alanda sigara içme yasağı ne yazık ki restoran ve barlarda uygulanmıyor. Kapıdan girişte hangi bölümde oturmak istediğiniz soruluyor. Sigara içilen ve içilmeyen bölüm ayrımı pek çok yerde komik denecek derecede anlamsız. Sizin oturduğunuz masada sigara içilmezken yan masada içiliyor mesela. Kafanızın üzerindeki duman bulutuyla “Sigara içilmeyen!” bölümde yiyorsunuz yemeğinizi. Daha geniş alana sahip bazı yerlerdeyse bu ayrım katlarla sağlanmış, 1.katta içiliyor,2. de içilmiyor gibi.

Sipariş verme, hesap ödeme
Öncelikle kapıda karşılamadan başlayayım. En sıradan restoranlarda bile görevi sadece müşteriyi karşılamak ve oturtmak olan görevliler var. Oturduktan sonra bu kişiyi gördüğünüzde nafile yere sipariş vermeye filan kalkışmayın. Hiçbir surette sizinle ilgilenmeyecektir çünkü bu kişinin görevi sadece sizi oturtmaktır ve siz de artık oturuyorsunuzdur. Bu ülkede hiç kimse görevi dışındaki bir işi zinhar yapmamaktadır.

Bizim gibi Rusçayı hala konuşamayanlardansınız; garson geldiğinde ilk işiniz İngilizce menü sormak olacaktır. Arbat, Tverskaya, Kitay Gorod gibi turistik alanların dışında bir yerdeyseniz İngilizce menüyü unutun zira çoğu zaman bu yerlerde bile zorlukla bulunabilen bir nimettir kendisi. O yüzden elinizde, restoranda derdinizi anlatabileceğiniz birkaç Rusça cümle içeren bir el kitabı olması şiddetle tavsiye olunur.

Garsonunuz geldi siparişi verdiniz. Siparişinizi aldıktan sonra yarım saat ortada gözükmese bile siparişinizi başka bir garsona sormayın, çünkü o sizin masanıza bakan garson değildir ve size cevap vermeyecektir, bekleyin. Mümkünse tüm istediklerinizi aynı anda sipariş verin (tatlı dahil), bu size zaman kazandıracaktır.

Ve en zevkli kısım, hesap ödeme. “Mojna şöt pajalusta” deyip hesabınızı isteyin, şanslıysanız hızlı bir şekilde gelecektir. Ancak hemen sevinmeyin, hesap hızlı bir şekilde gelse bile siz parayı koyduktan sonra hesabı almaları asırlar sürebilir, çünkü bu insanların para gibi fani şeylerle işi gücü yoktur. Bu konuda o kadar kayıtsız davranırlar ki; sık sık “ Acaba para ödemem beklenmiyor mu? “ diye düşünebilirsiniz. Türkiye’de hesap burdaki hızda ve kayıtsızlıkta alınıyor olsaydı, hesap ödemeden kaçan insan sayısında büyük artış olurdu söyleyeyim.

 Bahşiş bırakmak beklenen bir davranıştır deniyor, biz %10 bırakıyoruz genelde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder